Schistosomiasis irányelvek, Bilharziózis


Nő: Bármely életkorban előfordulhat Betegség leírása: Egy, a mételyférgek családjába tartozó parazita okozta megbetegedés, mely a húgyutakat és a bélrendszert is érintheti.

  • JELENTÉS a „Right2Water” európai polgári kezdeményezés nyomon követéséről

Betegség lefolyása: A fertőzést főként egzotikus tájakon, Afrikábana Közép- és Közel-Keleten, Egyiptomban lehet elkapni. Az emberi fertőzés a szennyezett vízben való fürdés során jön létre.

  • Fájl:Schistosomiasis Life bestcarwash.hu – Wikikönyvek
  • Dr. Diag - Schistosomiasis

Amikor a pete áthatol a bőrön, ott kicsi viszkető kiütések keletkeznek. Vannak esetek, amikor nem fejlődik tovább a kórkép. Máskor azonban a peték eljutnak a májba, ahol hónap alatt kifejlődnek a férgek. Ezek azután a vérkeringést felhasználva eljutnak schistosomiasis irányelvek hólyagba és a belekbe, ahol a falban élősködnek.

schistosomiasis irányelvek

Kifejezetten a hólyag megbetegedését a Schistosoma haematobium okozza. A férgek körül kialakult szöveti reakció eredménye a hólyaghurut, ami a beteg által is tapasztalható tünetekben nyílvánul meg: elhúzódó jellegű, antibiotikumos kezelésre nem reagáló, gyakori, sürgető vizelési inger, fájdalmas vizelés, esetleg véres vizelet.

schistosomiasis irányelvek

A diagnózist a hólyagfalból, vagy bélfalból vett szövetminta vizsgálatával tudjuk felállítani. A kezelés nem egyszerű féregűzők, a széklet- és a vizeletből a féreg eltávolításaés döntően a férgek mennyiségétől függ.

A kezelés után 3 és 6 hónappal ismételt vizsgálatokkal kell igazolni a terápia schistosomiasis irányelvek.

schistosomiasis irányelvek

A szövödmények a férgek májba történő visszajutásával állnak kapcsolatban: májfibrosis, máj gyulladása stb, de a tüdőt és az idegrendszert is megtámadhatják. Megelőzési és más fontos schistosomiasis irányelvek Az említett helyeken a szabadvízi fürdőzés kerülésével megelőzhető.