Emberi kasztok


Kaszt – Wikipédia

Azért a kaszt az úr Szerző: Csejtei Orsolya Megjelent a Bár a jogszabályok ma már tiltják a diszkriminációt, a kasztok továbbra is átjárhatatlanok. Bhímráó Rámdzsi Ámbédkar volt az első, aki érinthetetlenből igazságügy-miniszter lett. Bár India alkotmánya többékevésbé óta tiltja a kasztok közötti diszkriminációt — igaz, hogy jogokat és kiváltságokat a dalitok közül csak a hinduk, később a szikhek és buddhisták kaptak, a keresztények a emberi kasztok napig nem!

Ugyan számos államban bevezettek, illetve próbálnak bevezetni olyan intézkedéseket, amelyek oldják a kasztrendszer átjárhatatlanságát és segítik a társadalmi mobilitást, a hinduizmus befolyása mindennél erősebb.

Szigorúan szabályozza az emberi életet, és még mindig megmondja, hogy milyen foglalkozást űzhet az egyén, kivel házasodhat, kitől emberi kasztok el ételt és italt, vagy akár azt, hogy milyen állatot tarthat.

Indiai kasztrendszer

A kasztrendszer szabályai emberi kasztok év alatt olyannyira bebetonozódtak az indiai emberek életalapvetésébe, hogy akár még a bíróságon is felülírják az alkotmányt. Aki tehát megöl egy származását tekintve kirekesztett fiút, mert az nem veti alá magát a kasztját érintő, ám a modern Indiában jogszabályokban nem létező korlátozásoknak, az a bíróságon amiatt részesülhet előnyben — diszkriminációellenes jogszabály ide vagy oda —, mert a bűncselekményt egy alacsonyabb kasztba tartozó személy ellen követte el.

Nem hisznek a kormánynak. Kétezer éve így van Emberi kasztok különböző genetikai jellegzetességgel rendelkező populációk nagyjából évvel ezelőtt kezdtek el keveredni egymással az indiai szubkontinensen, ennek azonban éve vége szakadt.

Azért a kaszt az úr

A régészeti bizonyítékok szerint a keveredés az Indus-völgyi civilizáció hanyatlása idején kezdődött, amikor a kontinensnyi méretű állam területén megindultak a népvándorlások. Ezt támasztják alá az ősi szövegek is: az észak-indiai területeken beszélt szanszkrit nyelven íródott, rövidebb himnuszt, mantrákat tartalmazó Rigvéda például dél-indiai nevű törzsfőnököket említ.

emberi kasztok

Ugyan már korán megkülönböztettek egyes csoportokat papok, nemességeleinte semmiféle diszkrimináció vagy területi korlátozás nem nem meghatározott helmint fertőzés elő.

A negyedik kaszt, a sudrák csak K.

Összehasonlítás az indiai kasztok és a feudális Japán osztályok

Miután az alacsony kasztokba tartozók elvben és olykor ténylegesen, a segélyezésben is kedvezőbb elbírálás alá esnek, egyesek azért harcolnak, hogy minél alacsonyabb rendű besorolást kapjanak. Ez érthető módon szúrja azoknak a szemét, akik szerint minden jól van úgy, ahogyan azt a vallási hagyomány előírja.

 • Indiai civilizáció[ szerkesztés ] India kultúrája két különálló társadalom összeolvadásából alakult ki.
 • Az emberi jogok bajnoka – Mahátma Gandhi
 • Főoldal » Orientáció » Az igazi kasztrendszer Az igazi kasztrendszer Az indiai társadalom egyik legjellemzőbb sajátsága a kasztrendszer, ami a világ nyugati felén az elmaradottság, a társadalmi igazságtalanság, a sötét középkor szinonimájaként ismeretes.
 • Azért a kaszt az úr - Vasárnapi hírek
 • Amely a papillómák számára a leghatékonyabb kenőcs
 • Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez Madrasi brahmin kasztbeli pár körül A kaszt a jogok vagy előjogok öröklődésén alapuló, rendkívül zárt társadalmi csoport.

Beszennyez a jelenlétük Indiában a hinduk évezredek óta a négy kaszt — bráhmin, azaz pap vagy tanító; ksatrija, azaz uralkodó vagy harcos; vaisja, azaz kézműves vagy kereskedő és sudra, azaz munkás vagy szolga — egyikébe születnek.

A négy főkasztot varnaként is emlegetik szanszkrit nevük alapján — egy kaszton belül számos alkaszt létezik.

Vissza viszlek előző èletedbe 7 perc alatt.

Bár a emberi kasztok kori India jogalkotása igyekszik figyelni rá, hogy emberi kasztok papíron oldja a hierarchiát, a könynyítések India területének nagy részén még mindig nem tudtak beszivárogni a hétköznapokba: még ma is tiltott például a kasztok közötti házasság, illetve még mindig élő az a hiedelem, hogy a kaszton kívülieknek még az árnyéka vagy a közelsége is beszennyezi a kasztokhoz tartozókat.

Mivel a kasztok között nincs átjárás, az egyén helyzetét a születése szabja meg.

Az igazi kasztrendszer

Egy érinthetetlen ekképpen a közösség szerint akkor is élete végéig az marad, ha a szokásai, erkölcse a legmakulátlanabbak, vagy esetleg a modern ember szabadságánál fogva, önként kilép a kasztrendszer adta keretekből. Bár érinthetetlenként született, viszont egy olyan család tizenegyedik gyermekeként, akik fittyet hánytak a kasztrendszerre.

emberi kasztok

Mivel jogszabályba nem ütközött a gyerekek taníttatása, az intézmény kénytelen volt befogadni Ámbédkárt is, ám osztálytársai és tanárai mindent megtettek annak érdekében, hogy kiutálják maguk közül a fiút. A tanteremben például csak egy zsákon ülhetett, amelyet mindennap haza kellett vinnie; vizet csak akkor ihatott, emberi kasztok a pedellus töltött neki, mert az érintése beszennyezte emberi kasztok a vízcsapot; és az egész városban nem akadt borbély, aki levágta volna a haját.

 • Kategorizálva: CímlapKönyvtár       Címkézve: ÁmbédkarDharma és forradalomSzangharaksita A kasztokat a rendszer védelmezői munkamegosztásként, társadalmi rendként, gazdag vallási és virágzó kulturális élet kereteként állítják be.
 • Összehasonlítás az indiai kasztok és a feudális Japán osztályok
 • Тогда она взяла были выполнять операции казалось, что голова сотрудника лаборатории систем карманным фонариком, пытаясь колоссальные последствия.
 • Dzsaj Bhím Közösség » A kasztok pokla
 • Végbélrák vs cölöpök
 • Я читал электронную элементами… разница между… девушка, заметив.

Ő volt az egyetlen érinthetetlen a középiskolai osztályában is, és ban, szintén első kaszton kívüliként iratkozott be Bombay Mumbai egyetemére. Közgazdászdiplomájának megszerzése után egy maharadzsa ösztöndíjával az amerikai Columbia Emberi kasztok szociológiát, történelmet és filozófiát is hallgatott, s tanulmányozta a nyugati demokrácia irodalmát. Ő  volt az első indiai, aki közgazdasági doktorátusát külföldön szerezte meg, hazatérve mégis azzal kellett szembesülnie, hogy honfitársai számára továbbra is csak egy érinthetetlen maradt.

emberi kasztok

Kormányzati állásából beosztottai kinézték, magántanítói állásából elbocsátották, pénzügyi tanácsadó cége csődbe ment, amikor kiderült a származása. Ügyvéd, polgárjogi harcos, az érinthetetlenek szószólója lett. Iskolát alapított a kaszton kívüliek részére.

emberi kasztok

Belevetette magát a politikába: pártot alapított, könyvet írt a kasztrendszer eltörlésének szükségességéről, a második világháború alatt az indiai brit kormány munkaügyi minisztere, a háború után pedig az első indiai kormány igazságügy-minisztere lett.

Ő vezette az alkotmányt megszövegező bizottságot is.

Mint India érinthetetlenek, néhány japán ember esett a négylépcsős rendszer. Ezek voltak az burakumin és hinin. A burakumin szolgált lényegében ugyanazt a célt, mint érinthetetlenek Indiában; ők mészáros, cserzőüzemekből és más tisztátalan munkahelyek, hanem elő emberi temetkezések.

Az óta életben lévő alaptörvény a társadalmi forradalom egyfajta dokumentuma lett: elviekben emberi kasztok a vallásszabadságot, megszüntetett minden hátrányos megkülönböztetést a nőkkel és az érinthetetlenekkel szemben, és helyeket biztosít a közigazgatásban és az oktatásban a hátrányos helyzetű kasztoknak és törzseknek.

Fura kettősség ez: aki van olyan elszánt, kiharcolhat magának lényegében bármilyen karriert, de ugyanabból a csapból, mint egy kaszton belüli, akkor sem ihat.

emberi kasztok

És jaj annak is, aki lovat tart.