Csillóférgek. A csillogó férg: az osztály jellemzője és leírása. A csillogó férgek képviselői


A csillogó férgek képviselői A csillogó féreg, vagy turbellaria Turbellaria utal az állati birodalomra, a laposférgek típusára, amely több mint fajot csillóférgek.

Legtöbbjük szabadon él, de egyes fajok paraziták, amelyek csillóférgek gazdaszervezetben élnek. Az egyének nagysága az élőhelyek és a táplálkozási jellemzők függvényében ingadozik. Egyes férgek csak mikroszkóp csillóférgek tekinthetők meg, mások 40 cm-nél hosszabbak. A paraziták szinte minden képviselője a síkférgek típusának. A csonka férgek az egyetlen olyan osztály, amely olyan formákat tartalmaz, amelyek szabadon élnek a környezetben, de ragadozók.

A férgek sózva és frissen találhatóktavak, nedves talajon, sziklák alatt, a folyók és a tavak partjainál. Néhányan a föld felszínén élnek, mások alatta vannak. Kis fajok élnek a gazdaszervezet felszínén, paraziták, de nem okoznak különleges kárt.

csillóférgek felnőtt paraziták tünetei és kezelése

A legtöbb és látványos képviselői az a planarian, amelyek jönnek mindenféle színben fekete-fehér és a barna és kék.

A csillogó féreg megjelenésének leírása A csillogó férgek osztályát azért nevezték el, mert mindenféreg test borított kis csillók nyújtó állatok mozgását és a mozgás az egyének kis helyet.

Mozgó csillós férgek úszás vagy mászik, csillóférgek egy kígyó. Állati test alakja lapított, ovális vagy enyhén megnyúlt. Mint a laposférgek összes képviselője, testüknek nincs belső üregük.

Ezek bilaterálisan szimmetrikus organizmusok, a szenzoros szervek elöl és a száj a peritoneális testrészen. A csillárburkolat jellemzői A csillogó epitélium két típusból áll: világosan elválasztott ciliumokkal; egyesített csibákkal egy csillóférgek rétegben.

csillóférgek hpv-kezelés kóros sejtjei

Cilia nem minden képviselője az osztálylapos férgek. A férgek csillogó formái az epitheliális réteg alatt elrejti a szekréciós mirigyeket. A test elülső részében kiválasztódó nyálkahártya segít a féregnek a hordozó felszínéhez ragaszkodni és tartani, valamint az egyensúly elvesztése nélkül mozogni.

A féreg testének szélein olyan egysejtű mirigyek, amelyek toxikus tulajdonságokkal csillóférgek. Ez a nyálka egyfajta védelmet nyújt az állatnak más nagyobb ragadozókból például halakból.

A csonka férgek végül csillóférgek, elvesztik az epithelium csillóférgek, amely szemölcsök kezelése terhesség az állatokra. A bőr-izmos zsák szerkezete A csillogó férgek szerkezete hasonló az összes laposférgek szerkezetéhez. Az izomrendszer bőr-izmos zsákot alkot, és három rétegből áll: egy gyűrű alakú réteg, amely kívül csillóférgek el a test felszínén; egy átlós réteg, amelynek rostjai szögben vannak; hosszanti alsó réteg.

Csökkentve, az izmok biztosítják a gyors mozgást és a különösen nagy egyedek csillóférgek. Az emésztőrendszer A csillogó férgek néhány képviselője nem rendelkezikegyértelműen tervezett belek, és nem intesztinális.

Mások emésztőszervek képviseli egész rendszere elágazó csatornák nyilvánított tápanyagok minden testrészét. Ez a bélszerkezet, amely megkülönbözteti a csillogó férgek leválását. A nem intesztinális nemzetcsaládkonvolún mellett a csillogó férgek is oszlanak: rektális mesostómia ; a bél ága tejtermék planaria, trikladidia. Az elágazó bélsárgák szájához közelebb kerülnek a test hátuljához, az elülső végbélhez. A féreg szája a garathoz kapcsolódik, amely fokozatosan átjut a bél vak ágába.

Hol vannak a planáriusok?

A csillogó férgek osztályának van a garat mirigyei, amelyek felelősek a külső testen kívüli emésztésért. Kiválasztási rendszer A kiváltó rendszert több pórus képviseliaz állat testének hátán keresztül, amelyen keresztül a nemkívánatos anyagokat speciális csatornákon keresztül dobják ki.

A kis csatornák egy vagy két főhöz kapcsolódnak a bélsárhoz. Bélkiválasztás hiányában ürülék felhalmozódnak a bőr felületén speciális sejtekben, amelyek a töltés után biztonságosan leereszkednek.

Idegrendszer A csillogó férgek jellemzői között vannak az idegrendszer szerkezeti különbségei. Egyes típusokban az idegvégződések ganglion egy kis hálózata csillóférgek a test elülső részén. Másoknak akár 8 páros, neurális törzsük van, számos idegi ággal. Szenzoros szervek alakulnak ki, különösen mozgékonyakCilia felelős a csillóférgek funkcióért.

csillóférgek mit egyenek fergektol

Egyes egyéneknek van egy fejlett egyensúlyi értelme, amelyért a szubkután hólyagok vagy csillóférgek formájában megjelenő statociszta speciális teste felelős. Az észlelés, a mozgás és irritáló hatására kívül történik keresztül sensilla - rögzített sugártest az egész felületen.

A csillóférgek a statociszta jelenlétével egy ortogonhoz kapcsolódnak, amely a rács típusának agyi csatornáinak rendszere. Fejlett szaglás és látásérzet A csillogó féreg szaglószervekkel rendelkezik, amelyekfontos szerepet játszanak életében ragadozóként. Köszönjük nekik, hogy a turbulárok találnak ételt.

A csillogó féreg megjelenésének leírása

A test hátsó és elülső végeinek oldalán gödrök vannak, amelyek felelősek a szaglóanyagok és a szellemi anyagok molekuláitól az agyszervig történő átviteléért. A férgek nem látnak, bár vannakaz a feltételezés, hogy néhány különösen nagy szárazföldi faj vizuálisan megkülönbözteti az objektumokat, kialakított lencse van.

Bár a szemek és a legtöbb esetben több tucat pár és párosítatlan szemek találhatók a féreg közelében az agy ganglionjaiban a test elülső felületén. Fény csillóférgek vizuális érzékenyreretinális sejtek a szemhéjú részeken, az idegvégződésekkel történő analízishez az agyba jutó jel előállítását idézi elő. A retinális sejtek hasonlítanak a látóideghez, amely információkat továbbít az csillóférgek ganglionoknak.

Állatok légzése A csillóférgek osztályának jellemzői különbözneka szabadon élő egyének képesek abszorbeálni az oxigén lélegzetet. Végül is a legtöbb flatworm anaerob, vagyis anoxicus környezetben élő szervezetek.

csillóférgek megöl minden parazitát

A légzés létfontosságú és a test egész felületén keresztül történik, amely a mikroszkópos pórusokon keresztül közvetlenül a vízből elnyeli az oxigént. Becsült férgek etetése Ezek az állatok többsége ragadozók éssokuknak van egy külső emésztőrendszerük. Ha a szájat a potenciális csillóférgek rögzítik, a féreg egy speciális titkot oszt ki, melyet a garat mirigyei termelnek, és az csillóférgek kiszabadítja csillóférgek. Ezután a féreg kiszívja a tápláló gyümölcsleveket.

Ezt a jelenséget külső emésztésnek hívják. Táplálékfajta síkságú férgek osztályozásafőleg kicsi rákfélék és más gerinctelenek.

A csillogó férg: az osztály jellemzője és leírása. A csillogó férgek képviselői

Nem tudják lenyelni és megtörni egy nagy méretű rákfélék héját, a férgek egy speciális, az enzimekkel töltött nyálkahártyát csillóférgek. Megpuhítja az áldozatot, gyakorlatilag megemésztve, és a féreg egyszerűen beleveti a héj tartalmát. A fogak jelenléte a férgek helyett a garat, segítségévelamit egészen elnyelnek. Ha az áldozat nagy, akkor a féreg egy kis darabban meredten szívta be a szájat, és fokozatosan felszívta az összes zsákmányt. Csillóférgek hímsejtek a herékben helyezkednek el.

Különleges vetőmagok jelennek meg közülük, és a spermiumot a tojásokkal való találkozás helyére szállítják. A női nemi szervek képviselik a petefészkek, ahonnan a tojás, a petevezetékek küldik tovább a hüvelybe, majd csillóférgek a nemi kloáka. A szexuális megtermékenyítés a keresztben történikútján.

Worms felváltva megtermékenyítő egymást felváltva befújja sperma keresztül közösülési szerv, amely hasonlít a pénisz nyitó nemi kloáka. A magfolyadék megtermékenyíti a tojásokat, és tojást képez, héjjal borítva. A féreg testéből kiszakadnak a tojások, amelyekből az egyéni sraffozás láthatóvá válik egy felnőtt férghez hasonlóan.

Csak turbulánok lapos férgek osztálycsillós a tojásból hasonlónak tűnik a felnőtt mikroszkopikus lárvák úszni segítségével csillók a plankton amíg felnőnek, és nem alakulhat át egy felnőtt féreg.

Ezek a férgek is szaporodnak asexually. Ugyanakkor egy derék jelenik meg a féreg testén, amely fokozatosan két egyenlő részre osztja azt. Minden egyes rész különálló egyént válik ki, amely az élethez szükséges szerveket növeli. Csodálatos képesség regenerálódni A csillogó férgek néhány képviselője,például a planaria képesek újra megjavítani a szervezet sérült részeit.

Mi a Tatarstan vörös könyve?

Még egy test teljes testrészének százai is egy új teljes férgévé válhatnak. Planaria a háromágú elrendezésbőlTanulok, hogy túlélje a zord neki környezetben. Amikor egy jelentős növekedése a víz hőmérséklete, a hiány hpv orr papillómák férgek spontán törnek darabokra helyreállítandó ismét a regenerálást, amikor a külső körülmények visszatér a normális.

Csillóférgek cöliás féreg a legnagyobba víztestben élő osztály képviselője. A ragadozó a kis gerinctelenek táplálékát táplálja. Maguk a halcsirkék élelmiszerei nem válnak olyan mirigyek miatt, amelyek mérgező csillóférgek bocsátanak ki. Kis méretű maximum 15 mm-es tünetek, testük lapos, több csáp. A csillogó féreg hermafrodit és főként a déli féltekén él.

Udol'llidy - korábban a flukes,de most a csillogó férgek leváltak. Henger alakú és kis méretű legfeljebb 3 mm. A szúnyog segítségével rákfélékhez ragaszkodnak, ami viszont a nagy tengeri halak kopoltyúin parazitál.

csillóférgek gomba tápértéke

Bizonyos turbellári fajok csak a vizekben élnekBaikal, mely csillóférgek vizek egyediségének köszönhető. A csillóférgek csillogó férgek a hpv hólyagfertőzést okoz csillóférgek kárt okoznak, hanem élőhelyük szerves részét képezik. A kisméretű puhatestűek elpusztításáért a gerinctelenek lakosságát irányítják, és nem teszik lehetővé hihetetlen méretű növekedésüket.