Milyen zsíros


Négy évvel is lassíthatjuk az öregedést, ha rendszeresen zsírszegény tejet iszunk egy újonnan publikált kutatás eredményei szerint. Csak hogy más korábban megjelent tudományos beszámolók, épp az ellenkezőjét állítják!

milyen zsíros nemi szemölcsök kenőccsel

Vajon mi az igazság? A milyen zsíros kutatások szerint a tejfogyasztás növeli az élettartamot Fotó: Pexels Szegény tejről mostanában inkább több rosszat hallani, mint jót, pedig alapvetően azoknak, akik nem érzékenyek rá, egyáltalán nem egészségtelen. Viszont könnyen összezavarodhatunk a rengeteg információ között: most akkor a zsírszegény, vagy a teljes tej az egészségesebb?

Néhány éve az kavarta fel a tudomány és a milyen zsíros állóvizét, hogy kutatók azt bizonyították, a zsírosabb tej bizony az egészségesebb. Egy időben minden a zsírszegény élelmiszerekről szólt, annak ellenére, hogy rendszerint ezeket a zsírok kivonása mellett telenyomták cukorral.

A zsírok típusai és szerepe a táplálkozásban

Az es években a zsírfogyasztást démonizálta a diétatársadalom, hirtelen az lehetett csak igazán egészséges, ami keveset tartalmazott ebből az egyébként elkerülhetetlen makrotápanyagból. A zsírszegény tej reputációja is ekkor kezdett el felfelé szállni, és igazából azóta sem csökkent a népszerűsége. Bár mostanában, amikor egyáltalán a tejfogyasztás is egyre kevésbé népszerű, ha pedig valaki tejet iszik, sokszor nyúl inkább a zsírosabb verzióért a polcon.

De akkor most melyik tesz jobbat az egészségnek?

Valóban káros-e a zsír? Melyik fajtáját kerüljük és melyiket fogyasszuk?

Ha nem csak a tejről, hanem alapvetően a tejtermékekről beszélünk, akkor egyértelmű, hogy mi a válasz: milyen zsíros inkább zsíros, vagy mondjuk úgy, teljes milyen zsíros egészségesebbek. Ez éppen az előbb említett probléma miatt van így: azokat a termékeket, amelyekből mesterségesen vonják ki a zsírt, általában legalább cukorral, de inkább cukorral és mindenféle egyéb mesterséges adalékanyaggal is megtámogatják a gyártók, hogy a milyen zsíros ízük valahogy mégis megmaradjon.

Mivel a teljes tejtermékek esetében ez egyáltalán nem jellemző, ezért nem is meglepő, hogy emiatt is egészségesebbek. A kutatokat is izgatta, hogy vajon a tej esetében mennyivel jobban járunk a zsírosabb változattal: az European Journal of Clinical Nutrition tudományos folyóiratban megjelent kutatási eredmények arról számoltak be, hogy a rendszeresen zsíros tejet ivóknak magasabb volt a vérükben található jó koleszterin aránya a zsírszegény változatot fogyasztókhoz képest.

milyen zsíros után papilloma kezelés

Ugyanígy a zsíros tejet ivók vérében magasabb volt a D-vitamin mennyisége is. Utóbbi kutatás ráadásul gyerekekkel készült — a szakértők egy része úgy gondolja, hogy a tejben található zsír hozzájárul ahhoz, hogy a D-vitamint a szervezet jobban dolgozza fel. Nem a kávénkba öntött tejtől fogunk milyen zsíros Milyen zsíros Pixabay Persze itt milyen zsíros ajánlatos figyelni arra, hogy nem érdemes ész nélkül fogyasztani a zsíros tejet sem — hiszen annak ellenére, hogy ma már tudjuk, hogy nem kell félnünk a zsíroktól, nem szabad túlzottan sokat sem bevinni belőlük, mert a hízás mellett más egészségügyi problémákat is okozhat.

A kutatások tanulsága leginkább az, hogy nem kell minden esetben a zsírszegény változathoz ragaszkodni: ha belefér az étrendbe, és egyébként nem eszünk túlságosan zsírosan, nyugodtan öntsünk a kávénkhoz teljes tejet, ennyitől nem fogunk elhízni. Viszont a zsírszegény tej logikus választásnak tűnik egy diéta alatt, ha például sok turmixot milyen zsíros, hiszen elvileg minden megvan benne, ami a zsíros változatban, csak épp zsír és plusz kalóriák nélkül.

Ám egyes kutatások másfelől azt bizonyítják, hogy még fogyókúrázás idején is jobb alternatíva a zsíros, ráadásul a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is csökkent i.

A 7 legjobb zsírforrás a lapos hasért (és egészségedért)

Ennek több oka is lehet, de többek között az, hogy a zsírszegény verziónak magasabb a glikémiás indexe, amitől hirtelen ugrik meg, majd leesik a vércukorszint. A zsíros pedig jobban eltelít, tehát kevesebbet nassolsz a fogyasztása után. A Harvard Milyen zsíros is végeztek hasonló vizsgálatokat, amik azt igazolták, hogy a testsúlycsökkentésben is hatásosabb a zsíros tej a zsírszegénnyel szemben.

milyen zsíros giardia és cryptosporidium ciszták

A telomer a DNS-t "becsomagoló" makromolekula, a kromoszóma végén helyezkedik el és feladata, hogy óvja a kromoszómát és megakadályozza, hogy sejtosztódáskor sérüljön a genetikai információ.

Ahogy az ember öregszik, a telomerek rövidülnek, szerkezetük gyengül.

milyen zsíros kerek féreg lat

Majd arra jutott az Oxidative Medicine and Cellular Longevity című folyóiratban megjelent tanulmány szerint, hogy minél több magas zsírtartalmú tejet iszik az ember, annál rövidebbek a telomerei, vagyis annál tovább él.

Tucker azt is kimutatta, hogy a tejet nem ivók telomerei rövidebbek, mint az alacsony zsírtartalmú tejet fogyasztókéi.

milyen zsíros húgycső condyloma nőknél