Hasnyálmirigyrák biomarkerek. Kapcsolódó cikkek


Influenzás vagyok vagy megfáztam?

hasnyálmirigyrák biomarkerek

Így lehet megkülönböztetni Az úgynevezett biomarkerek olyan sejtek, molekulák, gének, hormonok vagy enzimek, melyek egy-egy betegségre annak jelenlétére vagy hasnyálmirigyrák biomarkerek súlyosságára, stádiumára utalnak. A biomarkereket megtalálhatjuk többek között például a különböző testfolyadékokban, így a vérben vagy a gerincvelői folyadékban is.

A biomarkerek vizsgálata az giardie kakas "legnépszerűbb" hasnyálmirigyrák biomarkerek téma, mert a segítségükkel kíméletesebben, olcsóbban és gyorsabban megszülethet egy-egy diagnózis.

hasnyálmirigyrák biomarkerek

A daganatos betegségeknél különösen fontosak lehetnek a biomarkerek, hiszen azok a betegség stádiumára is utalhatnak, illetve már azelőtt meg lehet őket találni például a vérben, hogy a beteg tüneteket érzékelne. Ez pedig jelentősen növelheti a beteg gyógyulási, túlélési esélyeit. A CA a hasnyálmirigyrák későbbi stádiumára jellemző biomarker Forrás: EgészségKalauz Mit mutatnak meg a biomarkerek?

hasnyálmirigyrák biomarkerek

Más esetekben a biomarker gének, génmutációk "megmutathatják", hogy valakinél mekkora bizonyos daganatos betegségek kialakulásának rizikója, így például az életmód megváltoztatásával, vagy a gyakoribb szűrővizsgálatokkal ezt a rizikót tovább lehet csökkenteni. Hogyan fedezhető fel hamarabb a hasnyálmirigyrák? Egy újonnan azonosított biomarker-csoport a hasnyálmirigy daganatos megbetegedéseinek korai felfedezését teszi lehetővé.

hasnyálmirigyrák biomarkerek

Ezt a daganattípust különösen veszélyesnek tartják, egyrészt mert nagyon könnyen képez áttéteket a szervezetben, másrészt gyakran csak igen előrehaladott stádiumban jár együtt tünetekkel, így általában túl későn sikerül csak diagnosztizálni. Mi kell a pontos diagnózishoz?

Ken Zaret és Gloria Petersen, a tanulmány vezető szerzői csapatukkal az emberi hasnyálmiriggyel azonos laboratóriumi "modellt" vizsgáltak. Hasnyálmirigyrák biomarkerek és genetikai újraprogramozás segítségével egy előrehaladott hasnyálmirigy-daganatos beteg sejtjeiből olyan sejtcsoportot sikerült hasnyálmirigyrák biomarkerek, mely a daganat korai stádiumára jellemző.

Ezek a sejtek olyan proteineket állítottak elő, melyeket biomarkernek is tekinthetünk, vagyis a vérben felfedezve a hasnyálmirigy daganatára hasnyálmirigyrák biomarkerek.

Főoldal » Betegségek » Máj, epe és hasnyálmirigy betegségek » Hasnyálmirigygyulladás, rák és más daganatok » Hasnyálmirigyrák: új biomarker Új diagnosztikai tesztet fejlesztettek ki a hasnyálmirigyrák korai felfedezésére amerikai és kínai kutatók. A Nature Biomedical Engineering című tudományos folyóiratban közölték eredményeiket.

A szakemberek különböző stádiumban lévő betegek vérplazmáját vizsgálták, és olyanokét is, akiknél jóindulatú hasnyálmirigy-betegséget diagnosztizáltak. A biomarkerek minden esetben pontos "diagnózist" adtak. A daganatos betegségekre való hajlam előre jelzése javítja a túlélés esélyeit.

hasnyálmirigyrák biomarkerek

Olvasson tovább! Zaret és Petersen szerint ezek az eredmények rendkívül biztatóak, mert lehetővé teszik, hogy a hasnyálmirigy-daganatot korai stádiumában felfedezzék, így pedig jelentősen megnő a sikeres terápia és a túlélés esélye is. A szakemberek a biomarkerek vizsgálatát azoknak is javasolják, akik a hasnyálmirigyrák magasabb rizikójával néznek szembe, például akik családjában már fordult elő ilyen megbetegedés, akik cukorbetegek vagy dohányoznak.

Vérmintából kimutatható az öngyilkossági hajlam? A hasnyálmirigyrák diagnosztikáját potenciálisan előmozdító biomarker-kutatás jegyében dániai kutatók egy eset-kontroll vizsgálatban igyekeztek feltárni, milyen különbségeket mutat a pankreaszkarcinómában szenvedő betegekre és az egészségesekre jellemző mikro-RNS-expresszió. Ismert, hogy a szervezet szinte minden folyamatának szabályozásában részt vevő mikro-RNS molekulák befolyásolják a génexpressziót — ezáltal fontos szerepet töltenek be a daganatok kialakulásában és áttétképzésében, így alkalmasak lehetnek a malignus folyamatok korai jelzésére.

A biomarkereknek köszönhetően pedig hatékonyabban meg tudják majd különböztetni a hasnyálmirigy-daganatos és a hasnyálmirigy-gyulladásos eseteket. A kutatás eredményeit bemutató tanulmány a Science Translational Medicine című szaklapban jelent meg.

hasnyálmirigyrák biomarkerek

Forrás: EgészségKalauz.