Fa kártevők


fa kártevők helminták 1 éves gyermekeknél

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a természet nem örül annak, ha mi építkezünk, és műveinket igyekszik visszatéríteni az anyag energia körforgásba. Építményeink pusztulását  nem élő, úgynevezett abiotikus és élő, vagy biotikus tényezőkre vezethetjük vissza. Épületeink kártevői és az ellenük való védekezés Előbbieket hajlamosak vagyunk afféle sorscsapásnak képzelni, és valóban: az épületeinket elpusztító földrengéseket, szökőárakat, vulkán kitöréseket nem fa kártevők okozzuk.

Az eszement erdőirtások következtében a hegyek közül kizúduló amely a papilloma szifilisz, a klímaváltozás viharainál, a gátszakadásoknál, az erdőtüzek és egyéb tüzek jó részénél, a savas esők születésénél azonban legalábbis ott bábáskodunk. És akkor még nem is beszéltünk a szándékos rombolásokról.

Asztalos: a faanyag kártevői és megelőzésük - Furdancs Blog

Pusztítjuk épületeinket szerte a világon. Gáza és az ikertornyok, Afrika, Afganisztán és Szerbia. Sorolhatnánk a végtelenségig, merre harcolunk a terrorizmus ellen, fa kártevők ügyelve, nehogy megszüntessük az okait.

Virágos növények, mohák, zuzmók algák: A templomtornyon tenyésző nyírfa, a pala alá vizet bevezető vastag moha, vagy fa kártevők falat állandóan nedvesen tartó zuzmó, alaposan rövidíti épületünk élettartamát. A virágos növények gyökerei nemcsak növekedésükkel feszítik szét a falakat.

Fakártevők | Növényvédő és Kártevőirtó Kft.

Hogy a növény képes legyen felvenni, a tápanyagoknak bizonyos mértékig oldott állapotban kell lenniük.

Ennek biztosítására a fa kártevők tenyészőcsúcsai, gyakran gombák segítségével kémiai anyagokat termelnek, amelyek felszívhatóvá oldják a különböző ásványi anyagokat, jelen esetben az épületünk anyagát. A mohásodás akadályozza a víz lefutását a tetőről, megköti a port, és egyre vastagabb mohapárna képződik, amely a cserép, vagy elsősorban a pala alá benőve, bevezeti a vizet a padlástérbe, és megteremti a gombafertőzés lehetőségét.

A zuzmó nem egy növény, hanem moszatok és tömlősgombák együttélése, van vagy 20 fajuk. Kártételük abban nyilvánul meg, hogy akadályozzák a fal kiszáradását, és a falban maradt víz megfagyva további károkat okoz.

Nem árt tudni azonban, hogy a zuzmó elsősorban a fakérgen élő kiváló indikátor. Nem telepszik fa kártevők olyan helyen, ahol a levegő kéndioxidot SO2 tartalmaz.

A kéndioxid a savas eső alapanyaga, amelynek kártétele közismert. A zuzmó egyik komponense az alga, amelyik önállóan is megtelepszik az épületek falán, jelezve, valamilyen nedvesedési problémát.

Rovarok: Az épületek pusztításából alaposan kiveszik a fa kártevők a rovarok. Rengeteg rovarfaj rongálja az épületeket akár közvetlenül, akár például úgy, hogy gombaspórát hord el oda is, ahová másként nem jutna el. Az épület gazdája, üzemeltetője rémülten hallja, hogy valami rág a faanyagban, apróbb nagyobb lyukak jelennek meg, amelyekből gyakran lisztszerű anyag szóródik.

Növényvédő és Kártevőirtó Kft.

Már kész is a diagnózis: eszi a szú a házat. A védekezés szempontjából nincs sok jelentősége, de a pontosság kedvéért megjegyezzük: beépített faanyagunkat számtalan rovar károsíthatja, de  ellentétben a közvélekedéssel, szú nem.

Gerendában, bútorban, parkettában nincs szú. A szúfélék kizárólag az élő, vagy még élő, de leromlott egészségi állapotú, esetleg a frissen döntött faanyagot károsítják, épületben soha nem fordulnak elő.

fa kártevők tinédzserként kezelni a férgeket

Álszúk, vagy kopogóbogarak: Beépített faanyagunkat károsító rovarok és a bogarak   egyik jelentős csoportja a kopogóbogarak. Elnevezésükből látszik, hogy a rendszerbe sorolást végző biológusoknak is feltűnt, a hasonlóság az igazi szúfélék és a kopogóbogarak között, vagyis a népi elnevezés nem egészen légből kapott.

Nincs megjeleníthető elem

Nevüket kommunikációs rendszerükről kapták. Párkeresési időszakban mind a hat lábukkal jól megkapaszkodnak a faanyag felületén, és fejükkel lekopognak egy jelsorozatot. A potenciális partner veszi az adást, visszakopog, és így előbb, vagy utóbb, összetalálkoznak. A találkozásból párosodás, majd peterakás lesz, és számunkra itt kezdődik a probléma.

Biológiai sajátosságok

A petéből kikelő kis álcák befúrják magukat a faanyagba és fajtól, faanyagtól, időjárástól, genetika kódjuktól, és még néhány ismeretlen tényezőtől függően évig rágnak. A bábállapot végén közvetlenül a fa felszíne alatt az ún. Általában ezeket a kis mm átmérőjű kerek ún.

A rágásuk nem öncélú, hanem táplálkozó rágás. Össze kell szedniük azt az energia mennyiséget, amely az átalakuláshoz szükséges. A nemzők kirajzása régen fa kártevők fajra fa kártevők, jól meghatározható időszak volt, és általában áprilisban kezdődött. Mára ez kezd megváltozni.

fa kártevők 4. típusú vastagbélrák

Részben az általános felmelegedés, de talán inkább a fűtött házak miatt a téli nyugalmi időszakuk lerövidül, és korábban kezdődik a rajzás.