Emlőrák kialakulása, Az emlőrák kialakulásának kockázati tényezői | bestcarwash.hu


Teljes emlőeltávolítás utáni emlőhelyreállító műtét Életkor, mint kockázati tényező Az emlőrák előfordulásának kockázata az életkor előrehaladtával nő.

emlőrák kialakulása és papilloma vírus tünetei

Az előfordulás gyakoriságának növekedése azonban már a Családi előfordulás Megfigyelések bizonyítják, hogy annak a nőnek az esetében, akinek nagyanyja, anyja, nővére emlőrákos mellrákos volt, lényegesen megnő a mellrák kialakulásának kockázata.

Még nagyobb a kockázat, amennyiben a rokonok esetében a menopauza előtt alakult ki az emlőrák.

emlőrák kialakulása körülmetélés és szemölcsök

Személyes életelőzmények Az átlagosnál nagyobb az emlőrák kialakulásának kockázata olyan nők esetében: akiknél a menstruáció 12 évesnél fiatalabb korban kezdődött akiknél a menopauza 55 éves kor után lépett fel akik 30 éves kor emlőrák emlőrák kialakulása szültek akik soha nem szültek hormonális fogamzásgátlót szedtek. Az emlőrák kockázata magasabb továbbá azoknál a nőknél, akiknél az elvégzett mammográfiás vizsgálat az emlő szövetében mészlerakódást mutatott ki, de daganat jelenlétét nem igazolta.

Nagyobb kockázatot jelent, ha a szűrővizsgálat során nem találtak rákos sejteket, de bizonyos még nem emlőrák kialakulása, kóros elváltozásokat igen.

emlőrák kialakulása szemölcsök a hüvely tünetein

Elhízás Széles körű statisztikai elemzések szerint összefüggés tételezhető fel a törzsre szorítkozó elhízás és az emlőrák gyakorisága között is. Alkoholfogyasztás, dohányzás Bizonyos adatok arra mutatnak, hogy még a mérsékelt alkoholfogyasztás is másfélszeresére növeli az emlőrák kialakulásának kockázatát.

emlőrák kialakulása síkbeli nyaki szűrők

Sokan feltételezik a dohányzásról, hogy az csak tüdőrákot okoz. Ezzel ellentétben azonban a dohányfüstben lévő rákkeltő anyagok a vérbe jutva minden ráktípus emlőrák kialakulása növelik.

emlőrák kialakulása aschelminthes filo

Ezért a nőknek a zsírszegény étrendet, az alkoholfogyasztás csökkentését, a dohányzás mellőzését illetve rendszeres testmozgás végzését ajánlják a szakemberek - ezek egyébként minden ráktípus kialakulásának kockázatát csökkentik.

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Legfrissebb anyagaink: Miben különböznek a vastagbélrák korai és előrehaladottabb stádiumainak tünetei?

Miben térnek el leginkább a végbélrák és a vastagbélrák tünetei?