Aschelminthes bejáratai, Aschelminthes ppt, BIOLÓGIATANÁRI SZAK. NAPPALI TAGOZAT "A" típusú tantárgyak


aschelminthes bejáratai

Aschelminthes bejáratai a barlangokban Atalanta-lepke A tél közeledtével egyre ritkábban találkozhatunk nappal repülő lepkékkel. November enyhe, napos időszakaiban még sokfelé feltűnik a nappali pávaszem.

aschelminthes bejáratai

A kertek hullott gyümölcsein a hónap végig megfigyelhető a védett Atalanta-lepke, mely a telet Afrikában tölti. Van azonban néhány jellegzetes mecseki fajunk, mely imágó alakban vészeli át a fagyos hónapokat.

aschelminthes bejáratai

Írásunkban — a barlangbiológia kutatások áttekintése után - a kovácsszénájai Füstös-lik condyloma acuminata epidemiológia megfigyelt nappali pávaszemről és a gyászlepkéről közlünk rövid ismertetőt. A vizsgálatok  kezdetekben a denevérfauna feltárására irányultak, s csak később terjedtek ki a gerinctelen taxonokra.

aschelminthes bejáratai

Tanulmányának faunisztikai részében barlangban élő és előforduló aschelminthes bejáratai tett említést. Niphargus foreli gebhardti Schell. Arról sincs tudomásunk, hogy hazai vonatkozásban ilyen jellegű vizsgálatokat végeztek volna.

Barlanglakó eutroglobiontbarlangkedvelő hemitroglobiont vagy barlangjáró pseudotroglobiont lepkefajokat hazánkban nem ismerünk.

aschelminthes bejáratai

A barlangokban előforduló lepkék csupán barlangi vendégek tychotroglobiontamelyek életciklusuk egyes időszakát pl. Rendszerint az oldalfalakon, a mennyezeten, s a sziklarepedésekben telepednek meg.

aschelminthes bejáratai

Főként az éjszakai lepkefauna tagjai, amelyek a nappali órákat töltik ott, s a sötétség beálltával ismét elhagyják a barlangokat.